das-ota.gr


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 7 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ. ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

05/04/2020
10:40

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ Ο.Τ.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ συμμετέχει στην Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία στις 7 Απρίλη και θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στο 6Ο Δημοτικό Ιατρείο του δήμου της Αθήνας όπου 23 συνάδελφοι παραμένουν απλήρωτοι για 3 μήνες.

Δεν θα μπορέσουν να θέσουν σε καραντίνα τη φωνή των σωματείων. Δεν είναι σε θέση να εμποδίσουν τους εργάτες να σκέφτονται, να κρίνουν, να αντλούν συμπεράσματα από τη δική τους εμπειρία.

Σε μια εποχή που κυβέρνηση και πρόθυμα παπαγαλάκια σπεκουλάρουν, οι εργαζόμενοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους στις πρώτες γραμμές της πάλης ενάντια στην πανδημία, παράγουν όλα τα αγαθά της ζωής, καθαρίζουν τους δρόμους, προσφέρουν γεύματα, εξασφαλίζουν την υγεία. Σε αυτή τη δύσκολή περίοδο, το κατασυκοφαντημένο δημόσιο σύστημα υγείας, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλο το προσωπικό, οδηγούν σήμερα τον άνισο αγώνα. Ο εγκαταλελειμμένος τομέας της δημόσιας υγείας αγωνίζεται χωρίς τα απαραίτητα μέσα, χωρίς ατομική προστασία, αλλά με ταξική εργατική αυταπάρνηση.

Τώρα ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε μαζί με τους υγειονομικούς, για την πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όλου του λαού.

Κόντρα στο ρεύμα που βλέπει μόνο την ατομική ευθύνη σε όλα τα ζητήματα και επίπεδα, με κύριο σκοπό να συσκοτιστεί η κρατική ευθύνη. Δίνουμε έμπρακτη απάντηση ότι και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή. Οργανώνουμε το συλλογικό αγώνα και σφίγγουμε το χέρι στους υγειονομικούς που από την πρώτη γραμμή δίνουν τη μάχη, χωρίς όμως να μένουν σιωπηλοί απέναντι στις διαχρονικές κρατικές ευθύνες. Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά και της ΕΕ που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα, αποδεικνύεται σήμερα με δραματικό τρόπο ότι είναι επικίνδυνη για το ύψιστο αγαθό της ζωής και της υγείας του λαού. Οι επιφανειακές κοκκορομαχίες ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο σύστημα υγείας και τις ελλείψεις του, δεν μπορούν να κρύψουν τους πραγματικούς ένοχους. Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Η σμπαραλιασμένη έως και ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παντού σε όλη τη χώρα είναι δικό τους έργο. Τα μεγάλα νοσοκομεία που χρόνια τώρα λειτουργούν στα όρια ασφαλείας χωρίς το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς τα αναγκαία μέσα και υποδομές είναι δικό τους έργο.

Αν κάτι μας κρατά είναι η μάχη των εργαζομένων στα νοσοκομεία και του λαού μας που ακολουθεί τις επιστημονικές κατευθύνσεις σε σχέση με τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παίρνει. Η κυβέρνηση όμως εξακολουθεί να βλέπει την υγεία ως κόστος και να κρατά τους υγειονομικούς χωρίς όπλα. Δε θα σιωπήσουμε μπροστά στις ελλείψεις στα νοσοκομεία, στην αισχροκέρδεια από τον ιδιωτικό τομέα υγείας που σπεύδει να θησαυρίσει πάνω στην αγωνία του κόσμου, στα μέτρα ατομικής προστασίας που λείπουν ακόμα και από τους γιατρούς. Η κυβέρνηση να μην καμαρώνει για το χρόνο που «έχει κερδίσει» από την αργή εξέλιξη ως τώρα της επιδημίας, καθώς είναι χρόνος που δεν έχει εκμεταλλευτεί για να θωρακίσει το σύστημα υγείας, την ώρα που η εξέλιξη της επιδημίας είναι μπροστά μας.

Άλλωστε η μόνη επίταξη που προβλέπεται από το κράτος, λόγω κορωνοϊού, είναι αυτή των απεργών, καθώς και η πολιτική επιστράτευση!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, τα σωματεία του κλάδου να συμμετέχουν στην ημέρα δράσης για τους υγειονομικούς με οποιοδήποτε τρόπο κι αν επιλέξουν.

Απαιτούμε :

 • Επίταξη τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, των κρεβατιών, των κλινικών, των εργαστηρίων, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό ώστε να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
 • Επίταξη τώρα όλων των κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.
 • Επίταξη τώρα όλων των αναγκαίων υλικών για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
 • Απαγόρευση διενέργειας διαγνωστικών test για κορονοϊό στον ιδιωτικό τομέα. Διενέργεια test μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σε όλους ανεξαιρέτως τους υγειονομικούς.
 • Διορισμό τώρα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, όλων των υποψήφιων για όλες τις προβλεπόμενες θέσεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ.
 • Διορισμό σε μόνιμες θέσεις όσων επικουρικών γιατρών προσλαμβάνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
 • Επίταξη τώρα ξενοδοχείων, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.
 • Υλοποίηση ΤΩΡΑ μέτρων για την επάρκεια σε Μέσα Ατομικής Προστασίας των υγειονομικών.
 • Την αυτόματη κατάργηση τώρα όλων των απαράδεκτων απαγορεύσεων στη συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν. Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

 

 PDF

Σχολιάστε το άρθρο

 • Σιγουρευτείτε ότι συμπληρώσατε όλα τα πεδία με αστερίσκο (*).
  HTML κώδικας, δεν επιτρέπεται.
Αναζήτηση