das-ota.gr


ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

30/06/2018
11:42

 

Συνάδελφοι,
Δεν είναι πρώτη φορά που τοποθετούμαστε δημόσια για τη λειτουργία του Υπηρεσιακού Συμβούλιου των ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων. Είχαμε υποσχεθεί ότι θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα είμαστε «τα αυτιά και τα μάτια» τους, και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.
Έχουμε καταγγείλει και στο παρελθόν την απαράδεκτη κατάσταση με την πληθώρα περιπτώσεων συναδέλφων που περιμένουν χρόνια να φτάσει προς συζήτηση το θέμα τους στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, είτε αυτό αφορά αναγνώριση προϋπηρεσίας, είτε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσιακή υπόθεση.
Δεν παραβλέπουμε ότι το πρόβλημα αυτό, οφείλεται, ως ένα βαθμό, στην τεράστια έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στις υπηρεσίες. Άλλωστε, εμείς, ιεραρχούσαμε πάντοτε ως προτεραιότητα στον αγώνα μας τη διεκδίκηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.
Από την άλλη, δεν μπορούμε και να παραβλέψουμε ότι η Διοίκηση αξιοποιεί αυτή την κατάσταση, για να δημιουργεί και να συντηρεί μηχανισμό χειραγώγησης εργαζομένων. Κρατώντας «το μαχαίρι και το πεπόνι», σιωπηρά και μεθοδικά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, προσπαθεί να δημιουργήσει στρατιές δέσμιων εργαζόμενων. Υποτακτικών, που, στο όνομα της δήθεν εξυπηρέτησης, της ικανοποίησης ενός υπηρεσιακού αιτήματος -το οποίο πρέπει να εξεταστεί ούτως ή άλλως υποχρεωτικά- θα υπομένουν αδιαμαρτύρητα την κακοπληρωσιά, την παραβίαση της όποιας «εργατικής νομοθεσίας», τις ελλείψεις προσωπικού, τα ασυντήρητα μηχανήματα, γενικότερα τους αντεργατικούς όρους ζωής που επιβάλλει το εκμεταλλευτικό σύστημα και στηρίζει η Διοίκηση.
Απόδειξη αποτελεί η εξόφθαλμα επιλεκτική μεταχείριση έναντι συγκεκριμένων εργαζομένων. Στις περιπτώσεις αυτές, παραμερίζεται η επίκληση της έλλειψης προσωπικού για την απαραίτητη προετοιμασία των φακέλων συζήτησης. Κατατίθενται και συζητιούνται υπηρεσιακές υποθέσεις μέσα σε λίγες μέρες από την υποβολή των σχετικών αιτήσεων, ενώ δεν έλειψε και η περίπτωση που, μέσα σε λίγους μήνες, κρίθηκαν σε χρόνο ρεκόρ δύο αιτήματα εκλεγμένου μέλους του Υπηρεσιακού Συμβουλίου! Γιατί άραγε;
Η κατάσταση με τις παρεμβάσεις της Διοίκησης έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο. Εκδηλώνονται όλο και πιο απροκάλυπτα. Στην τελευταία συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου των εργαζομένων με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, τα μέλη του έλαβαν έγγραφο από το γενικό γραμματέα του δήμου Ιωαννιτών, στο οποίο τους εφιστά «την προσοχή» τους σχετικά με τη χορήγηση αδειών άσκησης ιδιωτικού έργου. Δηλαδή, τους κάνει «συστάσεις»!
Αναμφίβολα, πρόκειται για πράξη τουλάχιστον προσβλητική για τους εκπροσώπους μας στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, ανεξάρτητα από το αν η παράταξή μας συμφωνεί ή διαφωνεί στη χορήγηση αδειών άσκησης ιδιωτικού έργου. Οι εκπρόσωποί μας τοποθετούνται και ψηφίζουν με βάση τη διακήρυξη που κυκλοφόρησε πριν την εκλογή τους και με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων. Δε δεχτήκαμε ποτέ και ούτε τώρα πρόκειται να δεχτούμε υποδείξεις από τη Διοίκηση για την ψήφο μας.
Χωρίς αυταπάτες για τα ελάχιστα περιθώρια που υπάρχουν να ληφθούν φιλεργατικές αποφάσεις σε ένα Όργανο όπως αυτό, που η πλειοψηφία των μελών του είναι διορισμένη από τη Διοίκηση και η νομοθεσία είναι εχθρική προς τους εργαζόμενους, δεν μπορούμε να παρακολουθούμε άπρακτοι αυτή την κατάσταση. Γι αυτό, καταθέσαμε αναφορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Υπουργείο Εσωτερικών για το συμβάν.
Ιούνιος 2018

PDF

Σχολιάστε το άρθρο

  • Σιγουρευτείτε ότι συμπληρώσατε όλα τα πεδία με αστερίσκο (*).
    HTML κώδικας, δεν επιτρέπεται.
Αναζήτηση