Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ) ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΜΑΠ

02/08/2017

ΔΑΣ-ΟΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ Ν. ΙΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαιρετίζουμε την απόφαση των συναδέλφων μας οχταμηνιτών μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ να αντιδράσουν με αποχή από την εργασία τους και κινητοποίηση στο Δημαρχείο στην απαράδεκτη πρακτική της Δημοτικής Αρχής (ΣΥΡΙΖΑ) να μην παρέχει τα αναγκαία, προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία, για τη δουλειά που τους αναθέτει, μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ, γάλα, εμβόλια).
Η Δημοτική Αρχή (2 Αντιδήμαρχοι και ο Γενικός Γραμματέας) στη συνάντηση με τους εργαζόμενους τους κάλεσε να δουλεύουν μέχρι το Σεπτέμβρη χωρίς μέσα ατομικής προστασίας! Στη συνάντηση περίσσεψαν τα "συνδικαλιστικά" μαθήματα και η μετατόπιση ευθυνών στο γιατρό εργασίας. Έφτασαν στο σημείο να ζητούν και τα ρέστα γιατί δεν ενημερώθηκαν πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι συμπλήρωσαν 3 μήνες εργασίας χωρίς ΜΑΠ, μόλις χθες έγινε παρέμβαση των εργαζομένων στο Δημοτικό Συμβούλιο και ενώ έχουν συμβεί εργατικά ατυχήματα που καταγγείλαμε δημόσια!
Όσον αφορά τον εμβολιασμό επιμένει στη μετακύλιση του κόστους στους ίδιους εργαζόμενους μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων. Θεωρούμε ότι ο εμβολισμός των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι ατομική ευθύνη, αλλά να γίνεται με ευθύνη του κράτους δωρεάν.
Αίσθηση προκάλεσαν και οι καταγγελίες των συναδέλφων στη καθαριότητα μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ότι υποχρεώνονται να εργαστούν κάθε Σάββατο με διακεκομμένο ωράριο 6.30 με 10.00 το πρωί και 4.00 με 7.00 το απόγευμα χωρίς μάλιστα να υπογράφουν στο παρουσιολόγιο. Φαίνεται ότι στη Δημοτική Αρχή δεν αρκεί το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή της από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά θέλει να εφαρμόσει ως τετελεσμένα και νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις! Ούτε βέβαια την ενδιαφέρει που εργαζόμενοι με 18 ευρώ τη μέρα πρέπει να μετακινούνται 4 φορές από και προς το σπίτι τους για να φτάσουν στο χώρο εργασίας.
Καταγγέλλουμε τη στάση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου ο οποίος είναι γραμματέα της ΠΕΔΑ να εξακολουθεί να στέλνει τους εργαζόμενους για δουλειά χωρίς μέσα ατομικής προστασίας. Τους θεωρούμε αποκλειστικά υπεύθυνους για τη ζωή και σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων!
Σύμμαχο της έχει την συνδικαλιστική παράταξη ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ο επικεφαλής της οποίας δήλωσε στους εργαζόμενους ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις αν και δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα! Μάλιστα στη πρότασή μας να γίνει την επόμενη μέρα Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων για τη στήριξη της κινητοποίησης, αφού τα προβλήματα με τα ΜΑΠ αφορούν όλους τους εργαζομένους αντέδρασαν αρνητικά.
Η στάση τους τόσο στη συγκέντρωση των συναδέλφων όσο και στην συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή αναδεικνύει πως η κύρια αγωνία τους είναι πως θα διοχετεύσουν την οργή και αγανάκτηση των συναδέλφων σε ανώδυνους για τη δημοτική αρχή διαλόγους και κύκλους υποσχέσεων. Έτσι συνήθιζαν τόσο καιρό, με τις πλάτες και των Αγωνιστικών Συσπειρώσεων - Παρεμβάσεων, που δεν εκπροσωπήθηκαν με εκλεγμένο μέλος του ΔΣ στη συγκέντρωση.
Αναδεικνύεται η ανάγκη να ενισχυθεί και να γίνει κυρίαρχη μέσα στους εργαζόμενους η γραμμή της διεκδίκησης και της σύγκρουσης με την εργοδοσία. Είναι ο μοναδικός δρόμος για να υπάρξουν κατακτήσεις στις σημερινές συνθήκες που οι εργοδότες αρνούνται την ικανοποίηση και των πιο στοιχειωδών αιτημάτων.
Ο αγώνας μας δείχνει ότι τους έχει φέρει σε δύσκολή θέση. Κάλεσαν για αύριο το μεσημέρι έκτακτη οικονομική επιτροπή για την υποβολή μελετών για ΜΑΠ και αναζητούν τρόπους να κινηθούν με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους της κοινωφελής εργασίας στις 7.00 το πρωί σε νέα συγκέντρωση στο αμαξοστάσιο για να αποφασίσουμε το πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
Καλούμε στις 8.00 το πρωί ανοιχτό ΔΣ στον ίδιο χώρο με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις με τα ΜΑΠ για να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις μπροστά στους συναδέλφους για την στάση τους.

Αύγουστος 2017