das-ota.gr


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣ ΟΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ

26/05/2022
07:28

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την περασμένη Τρίτη 24 Μαϊου,  με βάση την προκήρυξη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, είχαμε 24ωρη απεργία στον κλάδο μας με βασικό αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των υπαλλήλων που εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού και την άμεση άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού ώστε να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των Δήμων.

Την ευθύνη για αυτή την κατάσταση έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, οι οποίοι είναι πλήρως ταυτισμένοι με τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής ένωσης  που δίνει βορά νέα πεδία κερδοφορίας, μέσω της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των δήμων, στο μεγάλοΤην περασμένη Τρίτη 24 Μαϊου,  με βάση την προκήρυξη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, είχαμε 24ωρη απεργία στον κλάδο μας με βασικό αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των υπαλλήλων που εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού και την άμεση άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού ώστε να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των Δήμων.

Την ευθύνη για αυτή την κατάσταση έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, οι οποίοι είναι πλήρως ταυτισμένοι με τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής ένωσης  που δίνει βορά νέα πεδία κερδοφορίας, μέσω της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των δήμων, στο μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Απαγορεύουν με νόμο τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, όπως και γενικότερα τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και  στηρίζουν την πολιτική που θέλει τους δήμους να λειτουργούν ως επιχειρήσεις. Αντικατέστησαν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με συμβάσεις και προγράμματα ανακύκλωσης ανεργίας, και ενιαία προωθούν τη δημιουργία αναπτυξιακών οργανισμών για να εκποιήσουν τις υπηρεσίες, να τις χαρίσουν  σε εργολάβους όπου σε κάποιους Δήμους ήδη έχουν πιάσει στασίδι.

Είναι γνωστό ότι και στο δικό μας δήμο, ολόκληρες δομές λειτουργούν με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να υπογράφουν έως και 15 χρόνια τώρα, συμβάσεις επαναλαμβανόμενες, συνεχιζόμενες ή διακοπτόμενες όπως είναι οι σχολικές καθαρίστριες, το εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς, στην καθαριότητα, σε δομές των κοινωνικών υπηρεσιών κ.α. Κοινό γνώρισμα όλων αυτών των συμβάσεων είναι η δουλειά χωρίς δικαιώματα με μισθούς πείνας, η καταπάτηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Στο ίδιο έργο κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού θεατές!

Τη στιγμή που κυριαρχεί αυτή η κατάσταση και προωθούνται αυτοί οι σχεδιασμοί, την ίδια στιγμή η πλειοψηφία του συλλόγου μας επιδίδεται σε μια παράσταση κομπάρσων! Γιατί μόνο τραγική και προκλητική μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τη στάση της πλειοψηφίας του συλλόγου μας. Δεν μπήκαν στον κόπο να οργανώσουν τους συναδέλφους για την επιτυχία της απεργίας και όχι μόνο δεν έκαναν κανένα κάλεσμα συμμετοχής, αντιθέτως τους καθησύχαζαν ότι δεν χρειαζόταν να απεργήσουν. Αρκέστηκαν στην κατάθεση ενός τυπικού υπομνήματος που υπέγραψαν από κοινού με το σύλλογο εργαζομένων καθαριότητας, όπου απλά γινόταν μια αναφορά της υποστελέχωση κι όπου καλούσαν το Δήμαρχο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Η στάση τους αυτή στόχο φυσικά έχει την απαξίωση του χαρακτήρα της απεργίας  ως όπλο διεκδίκησης των εργαζομένων, αλλά και τον αποπροσανατολισμό των συναδέλφων ότι τάχα η πρόσληψη προσωπικού έγκειται στην καλή διάθεση των Δημάρχων. Και όλα αυτά τη στιγμή που συνηγορεί η Δημοτική Αρχή στην εφαρμογή του αντεργατικού αυτού πλαισίου.

Κουβέντα φυσικά για τη μονιμοποίηση των έμπειρων πλέον συμβασιούχων, καμία διαμαρτυρία για την εργασιακή ανισότητα, τα πετσοκομμένα δικαιώματα και τις χαμηλές αποδοχές που τους έχουν επιβληθεί με τις κάθε είδους συμβάσεις. Έτσι βάζει πλάτη ο κυβερνητικός συνδικαλισμός!

Εμείς ως ΔΑΣ ΟΤΑ  υπερασπιστήκαμε την πάγια θέση μας για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους Δήμους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να πάψει η ομηρία χιλιάδων συναδέλφων, να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και να προστατευθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Τη θέση αυτή την παλεύουμε στην πράξη και όχι με λόγια και με αφορμή την 24ωρη απεργία καταθέσαμε δέκα μέρες πριν, την πρότασή μας στην πλειοψηφία του ΔΣ του συλλόγου (ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ) ζητώντας να οργανωθεί συγκέντρωση έξω από τη Λότζια, να εκδοθεί κείμενο/κάλεσμα συμμετοχής, να συνεργαστούμε στην κατεύθυνση αυτή με τους υπόλοιπους συλλόγους του νομού, να κατατεθεί ψήφισμα στο Δήμαρχο που να απαιτεί όλα τα παραπάνω.

   Στη συνάντηση που έγινε, παρουσία δημάρχου, αντιδημάρχου Μ. Καναβάκη και βουλευτή Σ. Βαρδάκη, η ΔΑΣ ΟΤΑ έβαλε το θέμα τη στήριξη όλων των εργαζομένων στο δικαστικό τους αγώνα, ζήτησε από τη δημοτική αρχή να δεσμευτεί για την υποστήριξη όχι μόνο για τα ασφαλιστικά μέτρα αλλά και για την εκδίκαση των αγωγών με τις οποίες οι εργαζόμενοι ζητούν τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη μονιμοποίηση των συναδέλφων με πολιτική απόφαση αφού τα δικαστήρια βασιζόμενα σε αντεργατική νομοθεσία δεν είναι σίγουρο ότι θα δικαιώσουν τον αγώνα τους. Ταυτόχρονα εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην πρόταση του βουλευτή Σ. Βαρδάκη να προκηρυχθούν θέσεις και να μοριοδοτηθούν επιπλέον οι ήδη υπηρετούντες εργαζόμενοι, γνωρίζοντας το αποτέλεσμα της αντίστοιχης προκήρυξης για το Βοήθεια στο Σπίτι όπου έμειναν εκτός εργασίας δεκάδες συνάδελφοι. 

Γυρίστε τους την πλάτη! Η απάντηση δίνεται στο δρόμο του αγώνα!

      Μπροστά στην επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματα και τη ζωή μας, με την ακρίβεια  ακόμα και στα βασικά αγαθά καθημερινά να μας περιορίζει, οι εργαζόμενοι δεν έχουμε ανάγκη τέτοιο συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν έχουμε ανάγκη από συνδικαλιστές που δηλώνουν συμπαράσταση στον αγώνα μας μόνο στα λόγια ή μόνο σε επιλεγμένες ομάδες από εκείνες που κινούνται δικαστικά. Δεν έχουμε ανάγκη από εκείνους που σαμποτάρουν την εγγραφή με πλήρη δικαιώματα των συναδέλφων συμβασιούχων στο σωματείο, δεν έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που αρνούνται να συζητήσουν για τα φλέγοντα ζητήματα των εργαζομένων προκρίνοντας τις εκδρομές. 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, εμείς παλεύουμε, συντονισμένοι με τους υπόλοιπους συναδέλφους του κλάδου για να πάψουν οι διακρίσεις των συναδέλφων ανάλογα με την εργασιακή τους σχέση. Γιατί ξέρουμε ότι εμείς έχουμε τη δύναμη!

Απαιτούμε τώρα:

  • Να μη χάσει κανένας συνάδελφος τη δουλειά του,
  • να μονιμοποιηθούν όλοι οι συνάδελφοι με ελαστικές μορφές εργασίας,
  • να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών.
  • να δοθούν τώρα αυξήσεις στους μισθούς μας,
  • να δοθεί ο 13ος και 14ος μισθό μας.                                                     

                                                                                  Ηράκλειο 25/5/2022

PDF

Σχολιάστε το άρθρο

  • Σιγουρευτείτε ότι συμπληρώσατε όλα τα πεδία με αστερίσκο (*).
    HTML κώδικας, δεν επιτρέπεται.
Αναζήτηση