das-ota.gr


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ: ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

22/08/2018
11:45

Το Σωματείο εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λευκάδας εκφράζει την έντονη αντίθεσή του για την απόφαση της Δημοτικής αρχής του δήμου Λευκάδας, να παραχωρήσει την λειτουργία του Δεματοποιητή σε ιδιώτη- εργολάβο, προϋπολογισμού 1.459.976 Ευρώ για δύο χρόνια, σύμφωνα με την προκήρυξη διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού.
Χρήματα που θα καλεστεί να πληρώσει ο Λευκαδίτικος λαός μέσω των ανταποδοτικών τελών, όταν θα μπορούσε να λειτουργήσει από υπαλλήλους του Δήμου με πολύ λιγότερο κόστος.
Το σωματείο μας από την πρώτη στιγμή έκφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο παραχώρησης του δεματοποιητή σε ιδιώτη, καθώς και μελλοντική ιδιωτικοποίηση μέρους ή του συνόλου της υπηρεσίας καθαριότητας
Το επιχείρημα που προβάλλεται εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ότι αναγκάζεται λόγο έλλειψης προσωπικού είναι άυλο, αφού για την λειτουργία του δεματοποιητή απαιτούνται 3 έως 4 εργαζόμενοι.
Και εδώ τίθεται το εξής ερώτημα. Ποιες ενέργειες έκανε η δημοτική αρχή έτσι ώστε να προσλάβει προσωπικό, προκειμένου να μην αναγκαστεί όπως ισχυρίζεται, να προβεί σε αυτή τη λύση;
Θεωρούμε ότι επιχειρήματα του τύπου «δεν έχουμε προσωπικό» ή «ότι η νομοθεσία απαγορεύει τις προσλήψεις», αποτελούν προσχηματική συγκάλυψη των πραγματικών προθέσεων των δημοτικών αρχών, όταν όλα δείχνουν ότι η ιδιωτικοποίηση είναι επιλογή.
Η εν λόγω παραχώρηση τόσο του δεματοποιητή, όσο και του εργαστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων αργότερα, δεν αποτελεί «εφεύρημα» της Δημοτικής Αρχής, αλλά μια σχεδιασμένη προσπάθεια για πλήρη ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών, του χρυσοφόρου φιλέτου της διαχείρισης απορριμμάτων, που ξεκίνησε σε κεντρικό επίπεδο από το 2001, από την εποχή του «Καποδίστρια» συνέχεια με τον «Καλλικράτη» και θα ολοκληρωθεί με το πρόσφατο νομοσχέδιο του «Κλεισθένη 1» και η οποία υλοποιείται από κυβερνήσεις, δημάρχους και περιφερειάρχες, σε πλήρη εναρμόνιση με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι όλοι αυτοί που στα λόγια είναι αντιμνημονιακοί αλλά στη καθημερινότητα τους υιοθετούν και
τα μνημόνια και τον Καλλικράτη. Είναι όλοι αυτοί που στα λόγια είναι επαναστάτες αλλά όταν έρχεται η στιγμή της υλοποίησης των λόγων τους επικαλούνται νόμους και διατάγματα.
Συνάδελφοι-σες, δημότες της Λευκάδας
Το κεφάλαιο έγκαιρα αναγνώρισε ότι η Διαχείριση των Απορριμμάτων είναι φλέβα χρυσού, γι' αυτό το ενέταξε στις προτεραιότητές του, ως προνομιακό χώρο επενδύσεων που αποδίδουν ασφαλή κέρδη.
Κέρδη που αποσπούν από τα Λαϊκά στρώματα. Χρησιμοποίησαν τα εργαλεία τους την ΕΕ, τις Κυβερνήσεις και τους Δήμους για λογαριασμό τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάλογα με τις πολυεθνικές που κυριαρχούν σε αυτό τον τομέα στην ΕΕ, είχαμε και αντίστοιχες οδηγίες, αποφάσεις προς υλοποίηση.
Διεκδικούμε :
 Διαχείριση των απορριμμάτων από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, χωρίς ανάμειξη ιδιωτών. Αυτός ο φορέας θα κάνει τις μελέτες, τις χωροθετήσεις των εγκαταστάσεων με επιστημονικά κριτήρια. Θα επιλέγει τη μέθοδο διαχείρισης με προτεραιότητα τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση. Με ταφή του μικρού υπολείμματος σε χώρους που θα χωροθετεί το κράτος με επιστημονικά κριτήρια και με μέτρα προστασίας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
 Στελέχωση της υπηρεσίας με τον ανάλογο στόλο οχημάτων, προμήθεια μέσων και εργαλείων που χρειάζονται, πρόσληψη μόνιμου επαρκούς προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι με δίμηνα και πεντάμηνα που τους καταστούν ομήρους και δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν.
 Καμία ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες του Δήμου. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με στόχο την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών που ρημάζουν το λαϊκό εισόδημα.
 Καμιά ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, που θα επιφέρει την κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών που έχει υποχρέωση και καθήκον να προσφέρει η Τοπική Διοίκηση στους δημότες της.

ΤΟ ΔΣ

Μπροσούρα για διαχείριση των απορριμμάτων και Δεματοποιητή

Σχολιάστε το άρθρο

  • Σιγουρευτείτε ότι συμπληρώσατε όλα τα πεδία με αστερίσκο (*).
    HTML κώδικας, δεν επιτρέπεται.
Αναζήτηση