das-ota.gr


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

05/06/2018
15:35

Πολύ κουβεντά γίνεται το τελευταίο διάστημα για τους παιδικούς σταθμούς και την υποχρεωτικότητα της 2χρονης προσχολικής αγωγής.
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, παίρνει πίσω κάθε κατοχή και εργατικό δικαίωμα που ισχύουν μέχρι σήμερα. Στόχος τους είναι να γίνει πιο φτηνή η εργασία, να κοστίσει πιο φτηνά ο εργαζόμενος. Η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών στηρίζεται στα δελτία. Δεν γίνεται λόγος για χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ πρωτοστατεί και κύριος εκπρόσωπος της αντιλαϊκής και αντιεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καταργεί κάθε εργασιακό δικαίωμα των εργαζομένων στις παιδικές σταθμούς, διαλύει τις υπηρεσίες, θέτει σε κίνδυνο παιδιά και εργαζόμενους, παραβλέποντας το ποσοστό των παιδιών και δεν εφαρμόζεται ο κανονισμός λειτουργίας που αποτελεί το πλαίσιο, θέτοντας τους ελάχιστους όρους λειτουργίας των δημοτικών Παιδικών, Βρεφικών και Βρεφονηπιακών σταθμών.
Οι εργαζόμενοι στις παιδικές σταθμούς καθημερινά βιώνουν την ανασφάλεια, την τρομοκρατία και εξαναγκάζουν «να κάνουν τα πάντα για να επωφεληθούν» στο όνομα της λεγόμενης «ανταγωνιστικότητας» και της έλλειψης προσωπικού. Δεν υπάρχει εργαζόμενος μονίμως ή μέσω ΕΣΠΑ που δεν έχει δεχθεί με κάποιο τρόπο ή με άλλο τρόπο εξευτελιστικές απειλές ακόμη και για μη ανανέωση της σύμβασης. Για παράδειγμα στο όνομα της ελλείψεως προσωπικού και της εντατικοποίησης οι μαγειρίσεις βαπτίζονται άλλες φορές οι καθαριστές και άλλες φορές οι τραπεζοκόμοι ανάλογα με τις καθημερινές ανάγκες. Το βοηθητικό προσωπικό μπορεί να καθαρίσει σε 2 ή και 3 διαφορετικούς παιδικούς την ίδια μέρα. Οι παιδαγωγοί μετακινούνται από τους παιδικούς σταθμούς που είναι ο κύριος και αποκλειστικός χώρος εργασίας τους, - εκεί που θα έπρεπε να προσφέρουν τις παιδαγωγικές τους γνώσεις,
Με τις πρακτικές αυτές της δημοτικής αρχής, οι παιδικοί σταθμοί αντί να λειτουργούν στο πλαίσιο της παιδείας και της ανάπτυξης των παιδιών λειτουργούν σαν χώρος στάθμευσης ψυχών που απλά στοιβάζονται σε αυτούς ακόμα και την αύριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λειτουργία 3 παιδικών σε απογευματινή ζώνη -παράνομα- δεν προβλέπεται από οποιονδήποτε, με προσωπικό που απομακρύνεται από την κανονική πρωινή λειτουργία με αποτέλεσμα την υπομονή, την εντατικοποίηση και την αντιεπαγγελματική χαρακτήρα. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι κάποιοι γονείς ωθούνται, υποχρεωμένοι μέσα στο ζούγκλα της κεφαλαιοποίησης να δουλεύουν, - μωρόμανες - ακόμα και τη νύχτα. Ωστόσο, δεν μπορεί να επιτευχθεί ο παιδαγωγικός στόχος των παιδικών σταθμών για την ισορροπημένη και ολόπλευρη ψυχοσωματική και νοητική ανάπτυξη κάθε παιδιού.
Τέλος να επισημάνουμε ότι για να υπάρχει σωστή εκπαίδευση από εξειδικευμένους ανθρώπους (παιδαγωγικό προσωπικό) και να συμβάλλουν τα μέγιστα στο βοηθητικό προσωπικό, απαιτούμε να σταματήσουμε εδώ και τώρα τις μετακινήσεις, το ωράριο εργασίας, να τους παραχωρήσουμε τις άδειες, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν την ψυχική και σωματική τους υγεία! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενοι στα βρεφονηπιακά κέντρα έχουν και αυτές τις οικογένειες και τα δικά τους παιδιά.
Απαραίτητο από την Δημοτική Αρχή Λάρισας:
• Να σταματήσουμε εδώ και τώρα το «αποφασίζουμε και να διατάσουμε» από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία. Να τηρηθεί ο Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Παιδικών, Βρεφικών και Βρεφονηπιακών σταθμών.

Διεκδικούμε:
• Εξαιρετικά Κρατικά Δημόσιους Δωρεάν παιδικά σταθμούς. Με κυριότητα και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε εισφοράς των γονιών. Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.
• Μόνιμη εγκατάσταση όλων των εργαζομένων στα Παιδικά Κέντρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων σε παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό, με πλήρη μισθολογικά - εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
• Ενιαίο, παιδαγωγικά αναβαθμισμένο και επιστημονικά θεμελιωμένο πρόγραμμα αγωγής και φροντίδας του παιδιού με βάση τις ανάγκες κάθε ηλικίας ώστε να αναπτύσσεται σωματικά, νοητικά, και να κοινωνικοποιείται ομαλά το παιδί.
• Ενιαία Παιδαγωγικά σχολεία με τμήματα προσχολικής ηλικίας που θα αποφοιτήσουν τους παιδαγωγούς αυτής της ηλικίας και θα έχουν την τεχνογνωσία και την παιδαγωγική κατάρτιση για να εργαστούν με κάθε ηλικιακή ομάδα της προσχολικής ηλικίας.
• Περιοδικές επιμορφώσεις με την ευθύνη του κράτους, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να ασκούν το έργο τους σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
• Δίχρονη καθολική και υποχρεωτική, δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή, με ευθύνη του Κράτους.
• Να παραμένουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγιεινή, την ασφάλεια και τη διατροφή των παιδιών στα κέντρα, με την ευθύνη και την εποπτεία του κράτους και των αρμόδιων δημοσίων υπηρεσιών Υγείας. Ολοκληρωμένο, πλούσιο, ποιοτικό πρόγραμμα διατροφής με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες κάθε ηλικίας.
• Να ολοκληρωθεί άμεσα ο έλεγχος της καταλληλότητας των Παιδικών Σταθμών και να εκπονηθεί ταχύτατα το πρόγραμμα επισκευών και άλλων αναγκαίων παρεμβάσεων. Δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών, με δημόσιο χαρακτήρα και μόνιμες εργασιακές σχέσεις.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 pdf

Σχολιάστε το άρθρο

  • Σιγουρευτείτε ότι συμπληρώσατε όλα τα πεδία με αστερίσκο (*).
    HTML κώδικας, δεν επιτρέπεται.
Αναζήτηση