das-ota.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΑΣ ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 7 ΤΟΥ ΜΑΗ

07/05/2020
14:54

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ τοποθετήθηκαν αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση απέναντι στα μέτρα που προετοιμάζει κυβέρνηση και ΣΕΒ για να φορτώσουν τη καπιταλιστική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.

Κανένας εφησυχασμός! Το έργο το έχουμε ξαναδεί πρόσφατα. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χτυπήσει και τους εργαζόμενους στους δήμους, όπως ακριβώς και τον ιδιωτικό τομέα. Στη προμετωπίδα του αγώνα μας πρέπει να είναι η κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων των ΠΝΠ που πάρθηκαν το προηγούμενο διάστημα και φαίνεται ότι ήρθαν για να μείνουν. Η πανδημία, παρά την υπεύθυνη στάση των εργαζομένων στους δήμους, ανέδειξε τις σοβαρές ελλείψεις στις κρατικές υπηρεσίες και την ανάγκη για άμεση πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά, όπως επίσης και ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης. Κάτι που προσκρούει στις πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις για να ενισχύσουν την λειτουργία των δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να χρηματοδοτήσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους. Άλλωστε η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών συνεχίστηκε αμείωτα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.    

Οι εργαζόμενοι του κλάδου μας τον Ιούνιο θα έχουν να αντιμετωπίσουν το πόρισμα της επιτροπής για τα ΒΑΕ, το νέο δηλαδή τσεκούρωμα των δικαιωμάτων μας. Αναδείξαμε επίσης το θέμα της μονιμοποίησης όλων των εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι. Βάλαμε το ζήτημα της εξάντλησης της 10ημερης άδειας στους παιδικούς σταθμούς και την ανάγκη να υπάρξει ρύθμιση επιμήκυνσης. Επίσης προτείναμε αγωνιστική παρέμβαση στις 15/5/2020, την ήμερα αποσφράγισης των προσφορών για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, ένα προμελετημένο έγκλημα ενάντια στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, που έχει τη σφραγίδα Πατούλη, Δούρου, Τζήμερου.

Τέλος καταγγείλαμε την ωμή παρέμβαση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ  ΟΤΑ (Συνδικαλιστική Ανατροπή, ΑΣΚ ΟΤΑ) στις εσωτερικές διαδικασίες των σωματείων της.

Θα περίμενε κανείς ότι, σε ένα κλάδο που μετράει 10αδες νεκρούς και 100αδες σακατεμένους εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια, η προσπάθεια των εργαζομένων και των σωματείων τους να συστήσουν με εκλογές επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας, σε συνθήκες που Δήμαρχοι και κυβερνήσεις κάνουν τα πάντα για να μην έχουν καθοριστική δύναμη, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο με τα εργοδοτικά εγκλήματα, θα τύχαινε της στήριξης της ομοσπονδίας του κλάδου.

Αντί για αυτό, με ευθύνη της Συνδικαλιστικής Ανατροπής και της ΑΣΚ ΟΤΑ, φτάσαμε στο σημείο να εγκαλείτε το μεγαλύτερο σωματείο του Δήμου Ελευσίνας που προχώρησε στην εκλογή επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας με απολύτως ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες και τη συμμετοχή εργαζομένων από όλα τα σωματεία του Δήμου. Στην ουσία η διοίκηση του σωματείου που διέσπασε την ενότητα των εργαζομένων με τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής και της Συνδικαλιστικής Ανατροπής, για μία ακόμα φορά βάζει πλάτες στο Δήμαρχο, που ξεκάθαρα δεν θέλει επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας, για να συνεχίσει να αυθαιρετεί, χορηγώντας ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας με το σταγονόμετρο μέσα ατομικής προστασίας. Την ώρα που το μεγαλύτερο σωματείο πραγματοποιεί συνεχείς κινητοποιήσεις και με ανακοινώσεις του καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή για τις ελλείψεις σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η διοίκηση του άλλου σωματείου δεν βγάζει άχνα.

Να τη χαίρονται τη κολεγιά τους οι δύο παρατάξεις! Φαίνεται ότι η στήριξη της Συνδικαλιστικής Ανατροπής στην ΑΣΚ-ΟΤΑ για την εκλογή της στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι γραμμάτιο που ξεπληρώνεται. Τι και αν από κοινού στρέφονται ευθέως ενάντια στην προσπάθεια των εργαζομένων του κλάδου μας που διεκδικούν να εργάζονται με σεβασμό στην υγεία και την ασφάλειά τους. Άλλωστε η ΑΣΚ ΟΤΑ το παραδέχτηκε και στην επίσημη τοποθέτηση της «ότι είμαστε από την ίδια πλευρά με τους δημάρχους – εργοδότες μας».     

Όσο για τις δημοκρατικές ευαισθησίες τους πρέπει να είναι πραγματικά πολύ επιλεκτικές. Πέρα από το γεγονός ότι δεν έχουν καμία βάση τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση τους, είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία σειρά από σωματεία που την πλειοψηφία έχει η Συνδικαλιστική Ανατροπή και η ΑΣΚ – ΟΤΑ η συμμετοχή των εργαζομένων είναι ακόμα μικρότερη. Ντροπή…

                                                                                                                                                                                         ΑΘΗΝΑ 7/5/2020

PDF

 

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

  • Σιγουρευτείτε ότι συμπληρώσατε όλα τα πεδία με αστερίσκο (*).
    HTML κώδικας, δεν επιτρέπεται.
Αναζήτηση