das-ota.gr


ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

27/07/2022
08:10

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΟΠΟΥ

 

 

Στη χθεσινή συνάντηση με την Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον κύριο Κώστα Ζαχαριάδη εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, θέσαμε τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, με ιδιαίτερη έμφαση στην άμεση ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου, κατάργηση των αναπτυξιακών οργανισμών που προωθούν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, την ανάγκη αυξήσεων στους μισθούς και το θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου στους παιδικούς σταθμούς. Επιπροσθέτως, η διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρθηκε με θετικά λόγια για το παρελθόν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε αντιδιαστολή με την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ στο τέλος της συνάντησης οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι θα προωθήσουν τα αιτήματα της ομοσπονδίας με επερώτηση στη Βουλή.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ ΟΤΑ επιπροσθέτως έθεσαν τα ζητήματα της ελλιπούς χρηματοδότησης των δήμων την ίδια ώρα που όλο και μεταφέρουν πρόσθετες αρμοδιότητες σε αυτούς, την ανάγκη να παρθούν μέτρα για να προλαμβάνονται εργατικά ατυχήματα, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ακριβώς για να μη γίνουν αδικίες, εργαζόμενοι που δουλεύουν 10 και 15 χρόνια σε ένα πόστο (Σχολικοί-ες καθαριστές-στριες, ΕΣΠΑ παιδικών σταθμών) να χάνουν τη δουλειά τους. Όμως ταυτόχρονα αναδείξαμε ότι επί ημερών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πέρα από ότι δεν κατήργησαν κανένα από τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, πέρα από ότι πέρασαν ένα τρίτο επαχθές μνημόνιο, συνέχισε η υποστελέχωση των δήμων και προωθήθηκε η περεταίρω ιδιωτικοποίηση των πιο «κερδοφόρων» υπηρεσιών των Δήμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τεράστια αύξηση των ΣΔΙΤ στη διαχείριση των σκουπιδιών την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επιπροσθέτως αναδείξαμε ότι μεγάλη πληγή αποτελεί ο νόμος Ραγκούση 3969/  που ουσιαστικά αποτελεί τη βάση για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών στη δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού και που πρέπει άμεσα να καταργηθεί. Επίσης αναδείξαμε τη διγλωσσία σε πολλά από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ όσο αφορά τους αναπτυξιακούς οργανισμούς όπου σε πολλές περιοχές τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν από κοινού με τους δημοτικές και περιφερειακές αρχές την δημιουργία αναπτυξιακών οργανισμών.

Τέλος, επειδή αναφέρθηκε ως πεπραγμένο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η προκήρυξη 3Κ, η αντίστοιχη προκήρυξη για τη βοήθεια στο σπίτι και η κατάργηση της διαθεσιμότητας στη δημοτική αστυνομία, εμείς απαντήσαμε ότι όλα αυτά έγιναν μετά από πολύμηνους αγώνες των εργαζόμενων στους δήμους, που από μεριάς κυβέρνησης και δημοτικών αρχών είχαν αντιμετωπιστεί με αυταρχισμό και καταστολή.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους έχουμε χορτάσει από υποσχέσεις. Θέλουμε άμεσα να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας και ξέρουμε καλά ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με τον αγώνα των εργαζόμενων και όχι από υποσχέσεις καμίας κυβέρνησης. Απαιτούμε:

 

 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να σταματήσει το καθεστώς εκμετάλλευσης και ομηρίας.
 • Άμεση προκήρυξη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών.
 • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό.
 • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
 • Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους.
 • Διεύρυνση των ειδικοτήτων που εντάσσονται στα Βαρέα. Καμία συζήτηση για την περικοπή του επιδόματος.
 • Γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
 • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ όπως οι νόμοι Βρούτση και Χατζηδάκη. Να σταματήσει το αίσχος των εργολαβικών και υπεργολαβικών εργαζομένων.
 • Ο νόμος Χατζηδάκη να μείνει στα χαρτιά, να καταργηθεί.

 

                                                                                     ΑΘΗΝΑ 26-7-2022

PDF

Σχολιάστε το άρθρο

 • Σιγουρευτείτε ότι συμπληρώσατε όλα τα πεδία με αστερίσκο (*).
  HTML κώδικας, δεν επιτρέπεται.
Αναζήτηση