das-ota.gr


ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΣΤΙΣ 18/1/23 ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

20/01/2023
07:14

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ που πραγματοποιήθηκε στις 18-1-2023, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα με την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργάτρια καθαριότητας του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης που έχασε τη ζωή της κατά την ώρα της εργασίας της, τοποθετηθήκαμε σε μια σειρά ζητημάτων  που αφορούν το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου και που δείχνουν το μέγεθος της επίθεσης στα δικαιώματά μας όλα τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Αποδείξαμε ότι για τα συνεχή εργατικά ατυχήματα δεν φταίει «ούτε η κακιά μας η μοίρα, ούτε το ριζικό μας», όπως θέλουν να παρουσιάσουν κυβερνήσεις και δήμαρχοι. Φταίει ότι ακόμα και η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων αποτελεί για τις κυβερνήσεις και τους δημάρχους κόστος, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να το περιορίσουν.  

Είναι ψέματα ότι η σημερινή αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί με την πλειοψηφία των δημάρχων φρόντισαν και αποψίλωσαν τις υπηρεσίες των δήμων από μόνιμο προσωπικό και το αντικατέστησαν με συναδέλφους με ελαστικές μορφές εργασίας, ενώ παράλληλα τις υποβάθμισαν και από μηχανολογικό εξοπλισμό με απώτερο σκοπό την διείσδυση των ιδιωτών;

Είναι ψέματα ότι προσλήψεις στους δήμους έχουν να γίνουν για διάστημα μεγαλύτερο των 12 χρόνων με εξαίρεση την 3Κ στις ανταποδοτικές και μόνο υπηρεσίες, όπου και αυτές οι προσλήψεις ήρθαν μετά τους πολυήμερους αγώνες του κλάδου; Και η τραγική έλλειψη προσωπικού οδηγεί σε εντατικοποίηση της εργασίας;

Είναι ψέματα ότι οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι για 12 και πλέον χρόνια με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να ψάχνουν για υπερωρίες και νυχτερινά; Να κυνηγούν τη δεύτερη και τρίτη δουλειά προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις των ίδιων και των οικογενειών τους με αποτέλεσμα να καταπονούνται ψυχικά και σωματικά;

Είναι ψέματα ότι δεν γίνεται κανένας έλεγχος από τον ανύπαρκτο ΣΕΠΕ, σε ότι αφορά, τις συνθήκες εργασίας, τα οχήματα, την χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας και την εκπαίδευση του προσωπικού; 

Είναι ψέματα ότι σε πολλούς δήμους κυρίως της Περιφέρειας ο ιατρός εργασίας και ο τεχνικός ασφαλείας είναι ανύπαρκτοι;       

Είναι ψέματα ότι το θεσμικό πλαίσιο αφήνει στο απυρόβλητο τους δημάρχους με αποτέλεσμα να έχουν πλήρη ασυδοσία, να αυθαιρετούν και να μη διστάζουν σε τίποτα, ακόμα και σε «μετά θάνατο προσλήψεις»;

Όλα αυτά έχουν ονοματεπώνυμο, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και την πολιτική που εφαρμόζουν. Την πολιτική της Ε.Ε και του κεφαλαίου που υπηρετούν. Γιατί τόσα χρόνια έχουμε χορτάσει κυβερνητικές και δημοτικές εναλλαγές, αλλά η θέση των εργαζομένων χειροτερεύει όλο και περισσότερο, ενώ κάθε κυβέρνηση που έρχεται παίρνει τη σκυτάλη από το αντεργατικό πλαίσιο της προηγούμενης και προχωράει σε νέα ακόμη πιο σκληρά μέτρα.

Την μόνη εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξουν  οι εργαζόμενοι είναι στις δικές τους δυνάμεις και στον αγώνα για τα δικαιώματά τους. Η πετυχημένη απεργία στις 9 Νοέμβρη, η απεργία για τα εργατικά ατυχήματα στις 17 Γενάρη, δείχνουν το δρόμο.

Για όλα τα παραπάνω η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ μαζί με την ΑΣΚ-ΟΤΑ προσπάθησαν να μας πείσουν ότι για τα εργατικά ατυχήματα φταίνε οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Μητσοτάκη, «ξεχνώντας» ότι εργατικά δυστυχήματα - ατυχήματα είχαμε και επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Όπως επίσης «ξεχνούν» ότι το άρθρο 61 του νόμου 3979/2011 που επιτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις στους δήμους είναι δημιούργημα του κυρίου Ραγκούση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ τότε. Η δε ΔΑΚΕ ΟΤΑ αρκέστηκε σε γενικολογίες επιχειρώντας να ρίξει το μπαλάκι των ευθυνών στους δημάρχους και να βγάλει λάδι την κυβέρνηση τους.

Εκφράσαμε την αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια διάσπασης του κλάδου που επιχειρείται, όπως αυτή την περίοδο γίνεται από την ΠΟΣΕ-ΚΕΠ που προσπαθεί να διαχωρίσει τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ ή τις αντίστοιχες προσπάθειες στους δημοτικούς αστυνόμους. Γνωρίζοντας από την εμπειρία μας τόσα χρόνια ότι η πολυδιάσπαση του κλάδου τελικά οδηγεί σε χτύπημα των δικαιωμάτων όλων μας.

Αντίστοιχα καταθέσαμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας για τα τμήματα εσωτερικού έλεγχου στους Δήμους και στη δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία να δίνονται σε ιδιωτικές εταιρείες, που θα έχουν στη διάθεσή τους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των υπαλλήλων, θα έχουν το ακαταδίωκτο και θα έχουν ακόμα και τη δυνατότητα να ξεκινούν πειθαρχικές διαδικασίες.

Επαναφέραμε ζητήματα που έχουν συζητηθεί και στο παρελθόν, όπως η ανάγκη ένταξης και άλλων ειδικοτήτων στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας όπως των βοηθών μαγείρων, των τραπεζοκόμων και των οικογενειακών βοηθών.

Τέλος, καταθέσαμε ψήφισμα στήριξης του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

                                                                                          Αθήνα, 19-1-2023

PDF

Σχολιάστε το άρθρο

  • Σιγουρευτείτε ότι συμπληρώσατε όλα τα πεδία με αστερίσκο (*).
    HTML κώδικας, δεν επιτρέπεται.
Αναζήτηση