das-ota.gr


ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΔΙΚΑΣΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΟ Δ. ΡΟΔΟΥ

22/01/2017
14:55

ΑFTODIOIKISI. GR: ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΔΙΚΑΣΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΕ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Δ. ΡΟΔΟΥ

 

Χρηματική αποζημίωση επιδίκασε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου (διαδικασία ειδικής) σε βάρος του Δήμου Ρόδου, για τον τραυματισμό εν ώρα υπηρεσίας 40χρονου υπαλλήλου, πριν από επτά χρόνια.

Όπως γράφει η εφημερίδα Ροδιακή, το ατύχημα είχε συμβεί πριν από έξι χρόνια στον πρώην δήμο Αφάντου (σ.σ με τον Καλλικράτη έχει ενταχθεί στο δήμο Ρόδου) όπου εργαζόταν στην υπηρεσία καθαριότητας ο 40χρονος, ως συνοδός απορριματοφόρου και είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή βλάβη στα κάτω άκρα του δεξιού του ποδιού, και να χρειαστεί να υποβληθεί σε σοβαρή επέμβαση αλλά και να μην μπορεί να εργαστεί για αρκετό διάστημα.

Ο 40χρονος προσέφυγε στη δικαιοσύνη δια του δικηγόρου του κ. Μιχάλη Τεχνίτη καταθέτοντας τακτική αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου (ειδικής) με την οποία ζητούσε να του καταβληθεί από τον Δήμο Ρόδου πλέον (ως συνέχεια του πρώην Δήμου Αφάντου), το συνολικό ποσό των 150.000 ευρώ ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη. Η αίτηση συζητήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2016 ενώπιον του δικαστηρίου το οποίο και χθες εξέδωσε την απόφαση του.

Σύμφωνα με αυτήν, ο δήμος της Ρόδου υποχρεούται να καταβάλλει στον 40χρονο το ποσό των 15.000 ευρώ με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής και μάλιστα κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή ως προς το ποσό των 6.000 ευρώ. Παράλληλα καταδικάζει τον Δήμο της Ρόδου να καταβάλλει το ποσό των 500 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το δικαστήριο αναγνώρισε εξ ολοκλήρου ευθύνη για το ατύχημα στους υπευθύνους του δήμου.

Η ποινική υπόθεση

Παράλληλα χθες επρόκειτο να εξεταστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου και ποινική δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση. Στο εδώλιο του δικαστηρίου κατηγορούμενοι για σωματική βλάβη από αμέλεια από υπόχρεο, έχουν παραπεμφθεί ο τότε αρμόδιος αντιδήμαρχος – υπεύθυνος για την καθαριότητα του Δήμου Αφάντου και ο προϊστάμενος της ίδιας υπηρεσίας. Ωστόσο η δίκη δεν έγινε τελικά και αναβλήθηκε για τις 28 Απριλίου 2017.

Συνήγορος υπεράσπισης είναι ο κ. Κώστας Γιαννακός και πολιτική αγωγή ο κ. Μιχάλης Τεχνίτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο 40χρονος εργαζόταν ως εργάτης καθαριότητας στον πρώην δήμο Αφάντου και στις 18 Ιουλίου 2010 (ημέρα Κυριακή) στις 5.30 τα ξημερώματα είχε μεταβεί μαζί με απορριμματοφόρο το οποίο συνόδευε και έναν ακόμη συνάδελφο του – συνοδό, στην περιοχή των Κολυμπίων, προκειμένου να συλλέξουν από εκεί τα απορρίμματα των ξενοδοχείων της περιοχής.

Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, και ενώ ο κάδος απορριμμάτων, τον οποίον είχαν τοποθετήσει στο μανδάλωμα του αναβατορίου του εν λόγω απορριμματοφόρου, άρχισε ήδη να εκκενώνει τα απορρίμματα εντός του χώρου εναπόθεσης του απορριμματοφόρου (υπεκατασκευής), ξαφνικά ξέφυγε από το μανδάλωμα (δηλαδή τα ειδικά στηρίγματα) που τον στηρίζουν έτοιμος να πέσει.

Ο 40χρονος στην προσπάθεια του να συγκρατήσει τον κάδο ώστε να μη πέσει επάνω τους, γλίστρησε το πόδι του και σφήνωσε κάτω από την πρέσα, δηλαδή στο μηχανισμό ανύψωσης των κάδων και πέφτοντας κτύπησε το χειριστήριο της πρέσας με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του μηχανισμού της ανύψωσης των κάδων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταπλακωθεί το δεξί του πόδι και να μεταφερθεί αμέσως στο Νοσοκομείο Ρόδου, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί κατάγματα το 3ο, 4ο μετατάρσιο και συντριπτικό κάταγμα το 5ο μετατάρσιο και να παρουσιάσει άλγος κόπωσης δεξιού άκρου ποδός σύμφωνα με τη σχετική ιατρική βεβαίωση των γιατρών.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην αγωγή του ο 40χρονος, «το ατύχημα οφείλεται στο γεγονός ότι ο τότε εργοδότης του και τα προστηθέντα αυτού πρόσωπα δεν τήρησαν τους όρους ασφαλούς χρήσης των συναφών με τα απορριμματοφόρα μηχανημάτων, ούτε υπήρχε κάποιο σύστημα ασφαλείας στο απορριμματοφόρο για την αποφυγή του ατυχήματος».

PDF

Σχολιάστε το άρθρο

  • Σιγουρευτείτε ότι συμπληρώσατε όλα τα πεδία με αστερίσκο (*).
    HTML κώδικας, δεν επιτρέπεται.
Αναζήτηση