das-ota.gr


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ

05/06/2018
23:58

  

Από πρόσφατη κινητοποίηση φορέων της περιοχής
 

Ερωτήσεις προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ  Γιάννης Γκιώκας, Χρήστος Κατσώτης και Θανάσης Παφίλης  για τις τραυματικές συνέπειες από τη λειτουργία του Φυλή ΧΥΤΑ. 

Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης: 

«Ο ΧΥΤΑ Φύλης, που εξακολουθεί να λειτουργεί και να επεκτείνεται, αποτελεί υγειονομική« βόμβα ».

Το τελευταίο διάστημα αυξάνουν τα αποδεικτικά στοιχεία για τις τραυματικές επιπτώσεις του χώματος στην υγεία και την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων της Δυτικής Αθήνας και της Θριασίου.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που αφορούν στην "Φυσική Κίνηση Πληθυσμού". Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά διαπιστώθηκε ότι κατά την περίοδο 1999 - 2015 το ποσοστό των θανάτων από νεοπλασίες (καρκίνους) στην Δυτική Αττική έχει αυξηθεί κατά 31,7% έναντι αύξησης 10,1% στην υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής.

Επίσης, με απόφαση του ΕΔΣΝΑ προκρίθηκε το παλιό Μασάμα, σε απόσταση αναπνοής από το Θέατρο της Πέτρας στη Πετρούπολη και από κατοικίες, ως κυρίαρχη θέση για δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απομειμήκων (ΧΥΤΥ).

Παράλληλα, συμπυκνώνονται οι "διαρροές" ότι, ενόψει της επερχόμενης κορεσμού και της Β 'Φάσης του ΦΥΣ, κινείται προς την επέκτασή του σε παρακείμενη έκταση, αποκαλούμενη Γ' Φάση.

Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και αγανάκτηση στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι καθημερινά βιώνουν τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του χώρου αποθήκευσής τους.

Ερωτώνται  οι κ.κ. Οι Υπουργοί αν σκοπεύουν να ικανοποιήσουν τις άμεσα επείγοντες αιτήσεις των κατοίκων της περιοχής:

  • Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη μελέτη για την επιδημιολογική εξέλιξη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

  • Να ακυρωθεί η επιλογή του παλαιού μεταλλείου Μουσαμά ως ΧΥΤΥ και η αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ.

  • Να εν τέρμα την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων της ΕΔΣΝΑ και να καταργηθεί γενικά κάθε επιχειρηματική δράση για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

  • Να μην μετατοπίσει τα βάρη στα πλάτη των λαϊκών στρωμάτων μέσω των συμβολαστικών τελών και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

  • Να εξασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με ταυτόχρονη τήρηση και ενίσχυση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας εργασίας και προστασίας του περιβάλλοντος ».

https://www.902.gr/eidisi/voyli/158840/gia-tis-tragikes-synepeies-apo-ti-leitoyrgia-toy-hyta-fylis

Σχολιάστε το άρθρο

  • Σιγουρευτείτε ότι συμπληρώσατε όλα τα πεδία με αστερίσκο (*).
    HTML κώδικας, δεν επιτρέπεται.
Αναζήτηση