das-ota.gr


ΣΣΕ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΥΠΕΣ ΚΑΙ ΠΟΕ-ΟΤΑ

02/08/2017
18:58

Στην υπογραφή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) αορίστου χρόνου, προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, παρουσία και της ΚΕΔΕ.

Με τη νέα συλλογική σύμβαση, που υπεγράφη σήμερα πριν από λίγη ώρα, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΣ, ρυθμίζονται οι όροι και οι συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου των δήμων και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτών.

Πρόκειται για ευνοϊκές αλλαγές που επέρχονται σε κατηγορίες εργαζομένων σε σχέση με το ωράριο τους και τις μέρες αδείας τους.

Ειδικότερα με την υπογραφή της Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καλύπτεται το προσωπικό με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου που απασχολείται στους δήμους και τα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών και εφαρμόζεται αποκλειστικά στα Μέλη των Συλλόγων – Μελών, που ανήκουν μόνο στην δύναμη της ΠΟΕ-ΟΤΑ όπως αυτό προκύπτει από το Μητρώο των Συλλόγων-Μελών της.

Πρόκειται για τους εργάτες στους ΧΥΤΑ, στα ΚΔΑΥ, στην ανακύκλωση, στους Σταθμούς Μεταμόρφωσης, στις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στα κοιμητήρια, στην ασφαλτόστρωση, στην αποχέτευση, στην ύδρευση, στα αφοδευτήρια, στην αποκομιδή, συγκομιδή, επιστασία και μεταφορά απορριμμάτων, στα Δημοτικά σφαγεία, σε οικοδομικές εργασίες, στα συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων Καθαριότητας, στις εργασίες Πρασίνου, στις εργασίες συντήρησης του εναέριου Δημοτικού Ηλεκτρικού Δικτύου Φωτισμού και ειδικότητες όπως, οδηγοί απορριμματοφόρων, χειριστές μηχανημάτων, εργάτες συγκομιδής – αποκομιδής, οδοκαθαριστές, εργάτες, επιστάτες και επόπτες Καθαριότητας, τεχνίτες, εναερίτες ηλεκτρολόγοι, κηπουροί, ψυκτικοί, υδραυλικοί, κ.α.

Οι νέοι όροι

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, με την ΕΣΣΕ, επεκτείνεται η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου και στους προαναφερόμενους εργαζόμενους, στις 32 ώρες από 40 που είναι σήμερα, αφού κακώς δεν είχε συμπεριληφθεί στην προηγούμενη ΕΣΣΕ του 2009, χωρίς να υπάρχει μεταβολή των αποδοχών και του τρόπου υπολογισμού των αποζημιώσεών τους. Για παράδειγμα κηπουροί, χειριστές μηχανημάτων κ.α, οι οποίοι δεν είχαν συμπεριληφθεί στην προηγούμενη ΕΣΣΕ.

Επίσης υπάρχει πρόβλεψη, τριών επιπλέον ημερών κανονικής άδειας, από 25 σε 28 σε ετήσια βάση, η οποία προβλέπεται για αποκλειστικά για τους εργαζομένους με πλήρες ωράριο στις προαναφερόμενες υπηρεσίες και μετά τη συμπλήρωση πέντε ετών απασχόλησης.

Επίσης οι Δήμοι που απασχολούν εγκύους εργαζόμενες θα πρέπει στο εξής και μετά την υπογραφή της σύμβασης, να αποφεύγουν την απασχόληση τους σε νυχτερινή βάρδια.

ΥΠΕΣ: Ρυθμίζονται θεσμικά ζητήματα αδειών, εργασίας και ωραρίου εργασίας

Σε ανακοίνωση του, το ΥΠΕΣ, σχετικά με την υπογραφή της ΕΣΣΕ, σημειώνει:

«Η Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) για την ρύθμιση των όρων και συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α΄ Βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών, υπεγράφη σήμερα, Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017, ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ), με την παρουσία, για πρώτη φορά, και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Με την υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ επικαιροποιούνται οι όροι απασχόλησης για τους εργαζόμενους στους Δήμους, καθώς ρυθμίζονται θεσμικά ζητήματα αδειών, αντικειμένου εργασίας και ωραρίου εργασίας. Η σύμβαση αντικαθιστά την αντίστοιχη σύμβαση του Ιουλίου του 2009.

Η υπογραφή της σύμβασης, για την οποία είχε δεσμευθεί απέναντι στους εργαζόμενους ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συνιστά ένα απτό δείγμα της θετικής πολιτικής στάσης της Κυβέρνησης και του υπουργείου, απέναντι στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει τον σταθερό προσανατολισμό προς μια ανάπτυξη με κύριο χαρακτηριστικό τη διάχυση των ωφελειών στους πολλούς».

http://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-ypallilwn-ota/ipegrapsan-eidiki-sillogiki-simvasi-ergasias-ipes-kai-poe-ota/

Σχολιάστε το άρθρο

  • Σιγουρευτείτε ότι συμπληρώσατε όλα τα πεδία με αστερίσκο (*).
    HTML κώδικας, δεν επιτρέπεται.
Αναζήτηση